2013. augusztus 26., hétfő

Nagydobosi sütőtök mag, 5 db/csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft

Különleges, egyedi jellemzők: az első állami­lag elismert sütőtökfajta, amelynek termése a legnagyobb az összes termesztett fajta közül.
Leírás:  A Nagydobosi sütőtök (Cucurbita maxima /DUCH/ convar maxima) termése nagy, 6-10 kg. A héj színe ezüstösen vi­lágos szürke, vékony, de kemény, szinte bőrszerű. A termés lapított gömb alakú, közepe­sen, néha erősebben bordás. Kocsánya hen­geres, rövid és vastag. Húsa vastag, sötét narancssárga, ke­ményebb, mint a többi fajtáé, gyakran omlós.
Felhasználás:  A termesztett sütőtök legjavát fordították emberi étkezésre, a gyengébb minőségűt és az el nem adhatót az állatoknak adták. Elsősorban sütve, ritkábban főzve fogyasztották. A meg­mosott tököt általában háromszög alakú cikkekre hasították, és kemencében, később a tűzhely sütőjében megsütötték. Pépnek vízben megfőzték, majd szétnyomták, és cukorral, esetleg sóval és borssal fűszerezték. Csak ritkán használták fel magját olaj ütésre: a térségre nem jellemző az olaj készítése és táplálkozásbeli fel­használása. A XX. század elején a tök fogyasztása csak a parasztcsaládok hagyományos táplálkozásának volt a része, és leginkább a szegénységet jelképezte. A kereslet és a termés növekedésé­vel az értékesítés és a fogyasztás a városi népesség felé fordult, a sült tök egyre inkább csemegeként szolgált. Ma a termesztésnek újra nagy divatja van, s Nagydobos község 1997 óta évente sütőtökfesztivált és tökkiállítást rendez. Feldolgozza a konzervipar is. Csecsemőtáp­szert, bébiételt és különleges ivólevet készí­tenek belőle.


Jelenlegi ára: 1 Ft

Az aukció vége: 2013-08-27 17:14
. Nagydobosi sütőtök mag, 5 db/csomag - Jelenlegi ára: 1 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése